Inledning - De fem kärleksspråken

publicerat i Allmänt, Kärleksspråken;
Jag har läst en bok skriven av en amerikan vid namn Gary Chapman som heter "Upptäck kärlekens olika språk", och det är där jag har fått kunskapen om dessa fantastiska relationsverktyg. Jag kommer börja denna bloggserie med en kort introduktion och kommer sedan skriva om de olika kärleksspråken var för sig i olika inlägg.

För det första måste vi veta att oavsätt i ett förhållande så sänder man signaler. Antingen jobbar mot eller ifrån den andra personen, och genom kärleksspråken kan vi växa i hur vi gör detta. Samt att vi kan ta ett aktivt ansvar i det hela och bygga förhållandet på en avsiktlig grund där connection sker genom att älska den andra personen på ett sätt som den förstår.

 De olika kärleksspråken är: 

  • Tid tillsammans
  • Tjänster 
  • Fysisk beröring 
  • Gåvor
  • Bekräftande ord


Alla har vi ett, eller möjligtvis två, kärlekspråk som vi ger och tar emot kärlek på. Det behöver inte vara samma sätt som vi tar emot på, även om det är vanligast. Självklart kommer dessa i olika nyanser, men generellt sätt kan man katigorisera kärleken vi tar emot och ger vidare utifrån dessa fem. Varför är då dessa så viktiga? Vi är inte alla uppvuxna på samma sätt, utan vi har lärt oss att ta emot kärlek och visa kärlek på olika sätt. Vissa kärlekshandlingar uppskattas och de tas emot på olika sätt beroende på vem du har att göra med. Det primära sättet du visar kärlek på behöver alltså inte alls vara sättet som fyller din partnes "kärlekstank", vilket efter att den första förälskelsen har lagt sig kan ställa till det.

Under förälskelsen är det ganska vanligt att alla fem kärleksspråken är i funktion då man längtar efter att överösa sin nya kärlek med allt som finns, man köper blommor, lagar middag, håller varandra i handen ständigt och klänger på varandra, man spendrar massa tid tillsammans och ser varandra djupt in i ögonen och berättar hur underbar och fantastisk han/hon är. Men, sen börjar man falla in i vardagen och plötsligt faller några av kärleksspråken bort, kanske det råkar vara det som din partner känner sig mest bekräftad av, då detta inte är ett naturligt sätt för dig att visa kärlek på i vanliga fall, och din partner börjar undra varför det inte känns lika underbart lägre. Frustration uppstår och något känns fel... Denna situation är nog vanligare än vi tror, och därför kan det vara bra att veta vad kärleksspråken handlar om så att du kan fylla din älskades "kärlekstank" igen.

Det är otroligt viktigt att du tänker på att det är DU som har valt din partner, och därför också väljer att älska den personen. Det är ett större privilegium att få älska än att bli älskad. Kärleksspråken kan alltså hjälpa dig till att älska din partner bättre, och det ger din älskade chansen att få älska dig på bästa sätt när ni komminucerar med era primära kärleksspråk. Att kommunicera på rätt kärleksspråk kommer underlätta i er relation, det kan till och med lösa flera av era problem, och kommer deffinitivt föra er närmre varandra!

I nästa del kommer jag skriva om kärleksspråket Tid tillsammans.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anonym:

Denna bok är verkligen riktigt bra!!:-)

Kommentera inlägget här :